BOL niveau 3 & 4 / 2-3 jaar

Business Administration & Control

Cijfers zijn voor veel mensen abracadabra, maar niet voor jou! Sterker nog: jij bent hiervoor gemaakt. Als business Administration & Control specialist leer jij alle ins en outs over de boekhouding en de financiële administratie van een bedrijf. Daarbij leren we jou ook om goed om te gaan met automatisering en digitalisering. Je krijgt inzicht in boekhouden en fiscale regelingen en houdt zo overzicht op de gehele administratie. Word jij de professional die afdelingen financieel advies kan geven?
Powered by Business Academy Business Services

Heb jij je zaken graag op orde?

Je leert alles over het perfect bijhouden van financiële administraties, het maken van rapportages en het controleren en goedkeuren van facturen. Je gaat werken met balansen, grootboeken en begrotingen. Een goede Business Administration & Control specialist heeft oog voor details, werkt nauwkeurig en is zelfstandig. Ook werken we aan je sociale en communicatieve vaardigheden, die heb je namelijk nodig om goed te kunnen samenwerken.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Na je opleiding ga je aan de slag op de financiële afdeling binnen een bedrijf. Je houdt je bezig met de administratie van de organisatie. Daar komt heel wat bij kijken, want elk bedrijf heeft een andere financiële administratie. Zo zorg je bijvoorbeeld voor een goede verwerking van inkomende en uitgaande facturen. Daarnaast bekijk je hoe het er voor staat met budgetten, voorraden en uren. Elke maand, kwartaal en jaar stel je rapportages op en presenteert deze aan de directie van het bedrijf. Je geeft daarbij aan of er sprake is van positieve of negatieve cijfers. Daarnaast hou je je bezig met belastingtechnische zaken, zoals inkomstenbelasting en loonheffing. Je berekent hoeveel er precies afgedragen moet worden en zorgt dat dit gebeurt. Je bent in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken en de administratie van het bedrijf op orde te houden.

Opbouw van de opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles over

  • het controleren en innen van facturen.
  • omgaan met geautomatiseerde financiële systemen.
  • adviseren over cijfers binnen een bedrijf.
  • financiële rapportages presenteren.
  • alles over bedrijfseconomie zoals afschrijven, budgetteren, jaarverslaggeving, financieringsvormen en kostprijsberekeningen.
  • belastingrecht en vermogensrecht en de fiscale gevolgen van boekingen

Als student bij MBO Westland brengen we je zo snel mogelijk in contact met het bedrijfsleven. Hiermee komen kennis, ervaring en je beroepshouding direct samen. Daarmee word je volgens ons de allerbeste! Los daarvan loop je ook stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf.

 

Hoe je bij ons leert

  • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in de praktijk.
  • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
  • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
  • Veel persoonlijke begeleiding.

 

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

 

Leren doe je niet alleen in de klas
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Hoe je bij ons leert varieert: uiteraard leer je in de klas en vanuit leerwerkplaatsen. Ook leer je vanuit huis (digitaal) waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

 

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

 

Vaardigheden

Jij houdt je hoofd erbij en stelt je dienstverlenend op, zelfs in een chaotische situatie. Je vindt het leuk om de administratie van een bedrijf onder handen te nemen. Als Business Administration & Control specialist stel jij orde op zaken! In dit beroep zijn de volgende vaardigheden en eigenschappen belangrijk:

  • Interesse in boekhouden.
  • Je werkt graag met cijfers.
  • Gegevens verzamelen en verwerken vind je leuk.
  • Je werkt graag systematisch en nauwkeurig.
  • Je werkt graag met tabellen en grafieken.
  • Je bent verantwoordelijk.
  • Je bent klantgericht.
  • Je bent geduldig.

Wat kost de opleiding?

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

 

Kosten BOL jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

 

Kosten BOL ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

 

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

 

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je studie betaal je ongeveer tussen € 400 en 530 euro aan boeken en licenties. Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 75 euro per keuzedeel.