BOL niveau 4 / 3 jaar

Onderwijsassistent

Wil jij werken in het onderwijs en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen? Word jij blij van het idee dat je een kind net dat extra zetje in de juiste richting kan geven? Ben je flexibel, creatief en lijkt het je leuk om met kinderen te werken? Dan is de opleiding tot onderwijsassistent echt iets voor jou.

Aan de slag in de klas

Tijdens de opleiding Onderwijsassistent leer je alles wat je moet weten en kunnen als je in de klas wilt staan. Er zijn lessen op school als ontwikkelingspsychologie, pedagogiek en didactiek, maar je gaat ook de praktijk ervaren. We hebben een uniek stagesysteem waarmee je samen met je medestudenten aan de slag gaat in de klas. Daarbij ga je stage lopen op verschillende scholen waarmee wij een nauwe samenwerking hebben.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Als je de opleiding Onderwijsassistent hebt afgerond kun je direct aan de slag in het basisonderwijs, het speciaal onderwijs, het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. De opleiding Onderwijsassistent is daarnaast een goede springplank naar het hbo.

 

Er is een groot lerarentekort in Nederland, de vraag naar onderwijsassistenten neemt toe, dat biedt veel kansen en mogelijkheden. Dit geldt voor zowel het basis-, speciaal, voortgezet als het beroepsonderwijs.

Opbouw van de opleiding

Tijdens de opleiding Onderwijsassistent leer je alles wat je moet weten en kunnen als je in de klas wilt staan. Er zijn lessen op school als ontwikkelingspsychologie, pedagogiek en didactiek, maar je gaat ook de praktijk ervaren.  We hebben een uniek stagesysteem waarmee je samen met je medestudenten aan de slag gaat in de klas. Daarbij ga je stage lopen op verschillende scholen waarmee wij een nauwe samenwerking hebben. Natuurlijk krijg je daarbij ondersteuning en begeleiding vanuit ons.

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo-diploma, niveau 3 of niveau 2
  • een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met met taalniveau 2F
  • een positief advies van de intakecommissie

Afhankelijk van de groepsgrootte is een tweede instroommoment in februari mogelijk.

Wat kost de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

 

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding wat betreft leermiddelen (boeken, readers, licenties) zijn afhankelijk van het leerjaar waar je in zit rond de  € 300,-.

 

Laptop

Een student dient ook over een laptop te beschikken.