meisje met hoofddoek

BOL niveau 4 / 3 jaar

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Vind jij het leuk om met mensen te werken? Wil jij hen ondersteunen en begeleiden op het gebied van zorg en welzijn? En houd je van plannen en coördineren? Dan is de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg iets voor jou.
Bekijk hier een filmpje over deze opleiding!

Jouw aandacht maakt het verschil

Of het nu gaat om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, dementie of mensen met een psychiatrisch probleem, je leert in te spelen op de behoeftes en mogelijkheden van je cliënten. Daarnaast leer je hoe je cliënten begeleidt om zelfstandig te wonen, werken en leven. Je ontdekt de verschillende doelgroepen, hoe je met ze communiceert en hoe je ze kunt verzorgen. Ook leer je om een zorgplan te schrijven en de zorg met en voor de cliënt te coördineren. Je bent hét aanspreekpunt voor jouw cliënt en zijn netwerk.

Informatie over de opleiding

Werken of doorleren na de opleiding?

Je kunt na deze opleiding werken in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en andere doelgroepen binnen de maatschappelijke opvang.

Opbouw van de opleiding

De opleiding duurt in totaal 3 jaar.  Tijdens de opleiding volg je het vak agogiek. Hier leer je gesprektechnieken en hoe je cliënten moet begeleiden. Daarnaast volg je vakken op het gebied van psychologie en leer je over de verschillende doelgroepen. Je doet kennis op over gezondheid en hoe het lichaam werkt. Tijdens de lessen drama en creatieve werkvormen ontdek je hoe je expressie in kunt zetten in je werk. En hoe je het beste activiteiten en dagbesteding kunt organiseren en begeleiden. Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan- en burgerschap.

 

Daarnaast leer je hoe je mensen kunt begeleiden bij allerlei praktische zaken. Bijvoorbeeld zelfzorg, van wassen en aankleden tot aan boodschappen doen. Tijdens je opleiding loop je ook stage. Hoe vaak je dit doet hangt af van het leerjaar waar je in zit.

 

Na de opleiding weet jij hoe je zelfstandig plannen opstelt en coördineert. Deze plannen schrijf je samen met de cliënt, zijn netwerk en het team waar je mee samenwerkt.

Toelatingseisen / benodigde vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo-diploma niveau 3 of 2
  • voordat je wordt toegelaten doorloop je de intake procedure

Wat kost de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

 

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding wat betreft leermiddelen (boeken, readers, licenties) zijn afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 40,- en € 320,-.

 

Laptop

Een student dient ook over een laptop te beschikken.